Før du køber hvalp

Sundhed & Gode råd

Vores hvalpe

Bliver født inde i huset. Den første tid sover jeg sammen med hvalpene og deres mor, for at kunne observere at alt går som det skal og for at give moderen tryghed. Hvalpene bor alle 8 uger inde i huset, hvor de oplever livet i en familie med lyde, mennesker, andre hunde osv. De vil når de har alderen til det komme ud og udforske verden udenfor og kommer inden de flytter hjemmefra ud og køre bil flere gange. De kommer i skoven, ved vandet og bliver introduceret for mange nye ting. De bliver ved 7 ugers alderen hvalpetestet med henblik på at finde ud af hvilken hvalp der passer sammen med hvilken familie.

Forventninger til hvalpenes nye familier:

Efter hvalpene er flyttet hjemmefra holder jeg 3 hvalpetræf når de er cirka 3, 4 og 5 måneder gamle samt 1 års fødselsdag. Disse træf holdes for at sørge for at hvalpen får den bedst mulige start i sin nye familie, ved at hjælpe familien på vej med træning og gode råd. Samtidig er det hyggeligt for både de nye ejere og mig at se hvordan kuldet udvikler sig. Datoerne er fastlagt inden hvalpene flytter hjemmefra således at de nye familier har mulighed for at planlægge deltagelse i god tid.

Jeg ønsker at sælge mine hvalpe til familier som har tid og lyst til at stimulere deres hunde såvel fysisk som mentalt. Golden retriever er en lærenem race og den kan anvendes til mange forskellige former for træning, den nyder at bruge tid sammen med sin ejer og lære nyt. Jeg mener enhver golden fortjener at få lov til at bruge deres hjerne, på den måde får man en glad og velafbalanceret hund at bo sammen med.

Hvad kan hvalpekøberne forvente af os:

Som opdrætter har vi stor interesse i at følge vores hvalpe når de rejser hjemmefra. Det betyder at du som køber altid kan henvende dig til os om stort og småt resten af hundens liv. Vi vil selvfølgelig også hjælpe til med at klæde dig så godt på som muligt inden hvalpen forlader os. Derfor holder vi en dag (formiddag/eftermiddag) for de nye ejere af hvalpene hvor vi informerer om alt hvad vi kan komme i tanke om kan være til nytte for en ny hundeejer. Vi laver også en pjece med alle de praktiske oplysninger som er vigtigt at vide den første tid i hjemmet med en ny hvalp.

Gode råd

Enhver som ønsker at anskaffe sig en hund, bør tage ud til opdrætteren og hilse på både hunde og mennesker. Hvis man synes godt om moderen (og faderen, hvis man er så heldig også at møde ham, han kan jo bo langt væk), vil man sandsynligvis også synes om afkommet efter hende/ham. Ved samme lejlighed kan man også ved selvsyn se om opdrætteren har hvalpene under forhold som man ønsker at ens kommende familiemedlem skal starte sit liv i.

Ved et sådant besøg skal man benytte lejligheden til at stille alle de spørgsmål man har lyst til. Tænk på at det er et nyt familiemedlem man anskaffer og det er vigtigt at man finder en race og type som passer til ens ønsker og behov.

Temperament

I mit opdræt lægger jeg stor vægt på at de hunde som jeg anvender i avl har det temperament og sind som jeg synes er typisk for en golden og som står beskrevet i golden retrievers racestandard. De skal være venlige, imødekommende og tillidsfulde. Temperament og sind er meget arveligt og skrønen om at en nervøs eller ængstelig tæve vil modnes og have godt af at få et kuld hvalpe er helt forfejlet.

Hvis tæve og hanhund er glade, sociale og nysgerrige hunde, vil de med stor sandsynlighed give dette videre til deres hvalpe. Det kræver selvfølgelig at opdrætter og senere hen hvalpekøber følger op og give hvalpen god prægning og socialisering allerede fra 3-4 ugers alderen.

Alt dette betyder at jeg kun ønsker at anvende hunde i avl som besidder de ovennævnte kvaliteter. De skal være glade for alle mennesker, enes godt med andre hunde og generelt være tolerante og lette at træne.

Sundhed

For at en golden retriever kan indgår i avl skal den være røntgenfotograferet på hofter og albuer. Skalaen for hofter hedder A-B-C-D-E, hvor A er det bedste og skalaen for albuer hedder 0-1-2-3, hvor 0 er det bedste. Fra 1/1-13 har Dansk Kennel Klub desværre besluttet at afskaffe de hidtidige avlsrestriktioner, der betød at man kun kunne anvende hunde med A og B på hofter og 0,1 og 2 på albuer.

Jeg har valgt i mit opdræt stadig at følge de tidligere og meget fornuftige restriktioner. Det er et faktum at jo sundere forældredyrene er på knoglerne jo større chance er der for at hvalpene bliver sunde på knoglerne, selvom der selvfølgelig aldrig kan gives garantier, når man taler om levende væsner.

Et andet krav for at anvende sin golden retriever i avl er, at den skal være øjenlyst af en specieluddannet øjendyrlæge og dette skal være gjort højst et år før parringstidspunktet. Dvs. at hvis man ønsker at anvende sin han eller tæve i avl over flere år, at den skal øjenlyses flere gange. Dette er nødvendigt fordi diverse øjensygdomme ikke nødvendigvis er medfødte og kan opstå på forskellige tidspunkter i løbet af hundens liv.

DNA-tests

Et tredje avlsredskab er DNA-test. Man kan i dag teste for GR_PRA1, GR_PRA2, prcd-PRA (øjensygdomme som gør hunden blind) og ichthyosis som er en hudtilstand med skæl som primært er en kosmetisk lidelse. Rent teknisk kan man ved blodprøve undersøge om en given hund er fri, bærer eller affektet af hver enkelt lidelse.

Simpel recessiv arvegang

Hunde som er frie kan parres med både fri, bærer og affektede hunde uden at lave syge hunde. En bærer vil aldrig kunne udvikle sygdommen, men kan give genet videre til eventuelt afkom.

Mht at bruge bærere eller affektede hunde i avl, giver det god mening at dele det op og tage stilling til ichthyosis og PRA hver for sig.

Hunde som er bærere af PRA kan anvendes i avl, dog skal disse parres med en partner som er testet fri.

Når det drejer som om ichthyosis vil det ikke være muligt at avle kun frie hvalpe i mange år frem. Forekomsten i vores race er meget stor (og har formentlig været det i mange år). Først inden for de sidste år er det noget man i Danmark er blevet opmærksom på, fordi det er blevet muligt at gen-teste for det. I langt de fleste tilfælde er der tale om en tilstand frem for en sygdom, da hunden oftest ikke har nogen gener. Forløbet kan være meget forskelligt, men langt de fleste hvalpe vokser sig fra skællene. Nogle vil aldrig få synlige skæl, andre vil skælle når de fælder og andre igen vil skælle i mindre eller højere grad gennem livet. Situationen må formodes at være den samme i de andre europæiske lande, men her bruger opdrættere og kennelklubber meget lidt tid på ichthyosis.

Download forklaring til Simpel recessiv arvegang her

HD & AD undersøgelse

Alle der køber hund hos mig, skal lade hunden røntgenfotografere når den er 1-1,5 år gammel. Dette gøres for at vi kan vide mest muligt om de hvalpe vi laver og for at vi i fremtiden fortsat kan gøre vores bedste for at lave sunde hvalpe. Det er også en god idé at ejeren af den enkelte hund kender hofte og albuestatus for sin hund, således at man kan tage forholdsregler i forhold til motion og kost, hvis der skulle være noget at bemærke.

Kennel Gold Force er organiseret under
Dansk Kennel Klub & Dansk Retriever Klub

Maria Lindegaard | Skellet 2, DK - 4174 Jystrup - Danmark | Tlf.: +45 22 42 92 26 | gold.force@hotmail.com